Go Back

Sos kurkowy śmietanowo-serowy

Aromatyczny sos na bazie kurek z dodatkiem śmietany, sera i czosnku
Danie: Main Course

Składniki

  • 300 g kurek
  • 75 g masła
  • 1 szt duża cebula
  • 400 ml śmietany 30%
  • 100 g ostrego sera
  • kilka łodyżek natki i koperku
  • 2 szt listków laurowych
  • 2 szt. ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
  • 1/3 szkl. wody (najlepiej spod makaronu) - opcjonalnie
  • 2 ząbki czosnku.

Wykonanie

  • Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Kurki oczyścić, jeśli są większe pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli.
  • Dusić razem ok. 10 min.
  • Dodać śmietanę i pokrojony w drobny kawałki lub starty na tarce żółty ser. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dusić ok. 5 min, do rozpuszczenia sera.
  • Jeśli sos jest zagęsty dodać wodę, opcjonalnie wodę zagęszczoną łyżką mąki.
  • Do sosu dodać 2/3 pokrojonej drobno zieleniny.
  • Dorpawić do smaku solą i pieprzem,
  • Podawać  z makaronem, posypany pozostałą częścią zieleniny.