Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem
Pyszna, soczysta i aromatyczna surówka z białej kapusty
Rodzaj: Salad
Kuchnia: Polish
Liczba porcji: -1
- 1/4 główki kapusty
- 1/2 szt. jabłka
- 1 szt. marchewki
- 2 szt. ogórek kiszony
- 1/2 szt. czerwonej papryki
- 4 gałązki koperku
- 1/2 szt. cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu
KApustę poszatkować lub posiekać nożem. Posiekaną kapustę przełożyć do miski i posolić. Po kilkunastu minutach zacząć ją ugniatać dłonią do wypuszczenia soku.
Do kapusty dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, startego na tarce ogórka, jabłko i marchewkę oraz posiekaną paprykę. Dosypujemy koperek.
Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku.