Pszenny chleb całonocny na drożdżach
Pyszny i chrupiący chleb na drożdżach
Autoliza
- 500 g mąki chlebowej
- 390 ml wody o temperaturze 32-35 stopni
Mieszanie
- 11 g soli
- 0,4 g suchych drożdży (ok. 1/8 łyżeczki)
Mieszanie
Do ciasta dodajemy suche drożdże i sól. Mieszamy wilgotnymi dłońmi, kilkukrotnie je składając.
Odstawiamy ciasto na kilka minut i ponawiamy składanie przez pół minuty.
Składanie
W ciągu pierwszych 90 minut wyrastania, ciasto skłądamy 3 krotnie.
Po ostatnim złożeniu ciasta, przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy ciasto na całą noc.
Rano
Formujemy z ciasta bochenek i przykrywamy go ściereczką lub pozostawiamy do wyrośnięcia w koszyku na ok. 75 min.
W piecu w 245 stopniach rozgrzewamy garnek przez ok 45 min. Przekładamy bochenek do garnka i pieczemy pod przykryciem 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze ok. 20-30 min.
Chleb studzimy na kratce.