Cofnij

Pszenny chleb całonocny na drożdżach

Pyszny i chrupiący chleb na drożdżach

Składniki

Autoliza

  • 500 g mąki chlebowej
  • 390 ml wody o temperaturze 32-35 stopni

Mieszanie

  • 11 g soli
  • 0,4 g suchych drożdży (ok. 1/8 łyżeczki)

Wykonanie

Autoliza

  • Składniki mieszamy ręką i odstawiamy na 20-30 min.

Mieszanie

  • Do ciasta dodajemy suche drożdże i sól. Mieszamy wilgotnymi dłońmi, kilkukrotnie je składając.
  • Odstawiamy ciasto na kilka minut i ponawiamy składanie przez pół minuty.

Składanie

  • W ciągu pierwszych 90 minut wyrastania, ciasto skłądamy 3 krotnie.
  • Po ostatnim złożeniu ciasta, przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy ciasto na całą noc.

Rano

  • Formujemy z ciasta bochenek i przykrywamy go ściereczką lub pozostawiamy do wyrośnięcia w koszyku na ok. 75 min.
  • W piecu w 245 stopniach rozgrzewamy garnek przez ok 45 min. Przekładamy bochenek do garnka i pieczemy pod przykryciem 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze ok. 20-30 min.
  • Chleb studzimy na kratce.