Kruche ciasto z owocami i budyniem
Lekko kwaskowe kruche ciasto, idealne na lato.
Ciasto
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 szt żółtko
- 2 łyżki domowego cukru pudru
Góra
- 2 op. budyniu śmietankowego
- 1 l mleka
- 500-700 g ulubionych owoców
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
Ciasto
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli składniki się ładnie nie łączą, dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody lub śmietany. Ciasto zawiajmy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem.
Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy na jasno złoty kolor w 180 stopniach.
Góra
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Kruszonka
Wszystkie składniki kruszonki wsypujemy do miseczki i rozcieramy masło z mąką i cukrem na drobne grudki.
Na podpieczony spód ciasta wyjmujemy budyn i na wierzch wykładamy owoce. Całość posypujemy grudkami kruszonki.
Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.