Go Back

Placki ne kefirze z jabłkami

Pyszne placki kefirowe, idealne na lato
Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania20 mins
Czas łącznie30 mins
Danie: Main Course
Kuchnia: Polish
Liczba porcji: 4

Składniki

  • 2 duże jabłka
  • 1 szkl. kefiru
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego i cukru zwykłego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • cynamon

Wykonanie

  • Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Całość zasypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Odstawiamy.
  • W misce mieszamy pozostałe składniki na placki. Jeśli lubimy smak cynamonu, możemy również dodać go do ciasta na placki.
  • Do ciasta dodajemy odsączone jabłka. Całość mieszamy.
  • Smażymy placuszki na patelni na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  • Wcinamy same, z cukrem pudrem, dżemem czy na co nas najdzie ochota