Go Back

Kruchy placek z rabarbarem i bezą

Pyszne, delikatne ciasto kruche z rabarbarem

Składniki

Ciasto

  • 200 g Mąki pszennej
  • 50 g Mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 szczypta soli

Nadzienie

  • 0,75 kg rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 280 g dżemu malinowego

Beza

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

płatki migdałowe do posypania wierzchu

    Wykonanie

    Ciasto

    • Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja odstawiłam je dodatkowo do lodówki na 30 min.
    • Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy aż się lekko zezłoci.

    Nadzienie

    • Rabarbar myjemy i osuszamy. Kroimy na 2 cm kawałki.
    • Rabarbar mieszamy z mąką, cynamonem i połową dżemu

    Beza

    • Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Na koniec dosypujemy mąkę i lekko mieszamy najlepiej łyżką.
    • Podpieczony blat smarujemy dżemem i na wierzch układamy rabarbar. Na górę układamy bezę i posypujemy całość płatkami migdałowymi.
    • Pieczemy koło 25 min w 180 stopniach, następnie obniżamy temperaturę do 60 stopnii i dopiekamy koło 20 min.