Kruchy placek z rabarbarem i bezą
Pyszne, delikatne ciasto kruche z rabarbarem
Ciasto
- 200 g Mąki pszennej
- 50 g Mąki ziemniaczanej
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 0,75 kg rabarbaru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 280 g dżemu malinowego
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe do posypania wierzchu
Ciasto
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja odstawiłam je dodatkowo do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy aż się lekko zezłoci.
Nadzienie
Rabarbar myjemy i osuszamy. Kroimy na 2 cm kawałki.
Rabarbar mieszamy z mąką, cynamonem i połową dżemu
Beza
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Na koniec dosypujemy mąkę i lekko mieszamy najlepiej łyżką.
Podpieczony blat smarujemy dżemem i na wierzch układamy rabarbar. Na górę układamy bezę i posypujemy całość płatkami migdałowymi.
Pieczemy koło 25 min w 180 stopniach, następnie obniżamy temperaturę do 60 stopnii i dopiekamy koło 20 min.