Go Back

Maślane rogaliki

Pyszne, rozpływające się w ustach maślane rogale

Składniki

  • 540 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,75 szkl ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 50 g masła do posmarowania ciasta
  • 2+1 jajka (1 do posmarowania)
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

  • Z mleka, 1 łyżki cukru, drożdży i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn.
  • Odstawić na 15-20 min, aż drożdże ruszą.
  • Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki ciasta oraz rozczyn i wyrobić na gładkie ciasto.
  • Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 45 min.
  • Po tym czasie podzielić ciasto na trzy części, każdą rozwałkować na kształt okręgu i podzielić na 4 lub 8 części.
  • Rozwałkowane placki posmarować masłem, zwinąć w kształt rogalika i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 15 min.
  • Rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem i ewentualnie posypać kruszonką.
  • Piec na rumiany kolor w 180 stopniach ok. 20 min.