Moskole - placki z ziemniaków
Pyszne placki, które mogą być podstawą kanapek lub dodatkiem do dania głównego
Rodzaj: Side Dish
Kuchnia: Polish
Liczba porcji: 10
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 1 szt jajko
- 25 g świeżych drożdży
- 325 g mąki
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta cukru
Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy aż drożdże ruszą na ok 15 min.
W tym czasie ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrośnięte drożdże.
Wyrabiamy elastyczne ciasto, jeśli zajdzie potrzeba, dodajemy trochę mąki. Odstawiamy na 20 min, przykryte ściereczką.
Formujemy płaskie placuszki, które smażymy bez tłuszczu na gorącej patelni.