Go Back

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Pyszne, delikatne i nie za słodkie ciasto jogurtowe.
Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania1 hr
Czas łącznie1 hr 10 mins
Danie: Dessert
Kuchnia: Polish
Liczba porcji: 12

Składniki

  • 1 kg rabarbaru
  • 250 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 szt. jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie

  • Rabarbar myjemy, osuszamy i tniemy w kawałki wielkości 2 cm.
  • Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Dodajemy kolejno jajka, cały czas ucierająć masę.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy.
  • Miksujemy, dodając po łyżce jogurt, na koniec dodajemy aromat.
  • Ciasto przekłądamy na blachę nasmarowaną tłuszczem. Na wierzch układamy pocięty rabarbar
  • Pieczemy w 180 stopniach około 45-60 min, najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Notes

Ciasto możemy polać lukrem, posypać cukrem pudrem czy kruszonką