Karpatka
Popularne ciasto z kremem
Ciasto
- 1 szkl. mąki
- 1/2 kostki margaryny dałam masło 125 g
- 1 szkl. wody
- 5 jajek
Krem
- 1/3 kostki masła (kostkę liczymy jako 250 g)
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 0,5 op. budyniu dałam cały
Ciasto
Wodę zagotowujemy z margaryną, po zagotowaniu dodajemy po trochu mąkę, intensywnie mieszając, aby nie było grudek.
Odstawiamy do ostygnięcia
Do zimnego ciasta dodajemy po jajku i miksujemy na gładką masę.
Masę dzielimy na dwie części i pieczemy w postaci rozsmarowanych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, placków
Pieczemy w 180 stopniach, aż placki się lekko zazłocą.
Krem
Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawimy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy na gładką masę.
Masą przekłądamy placki ciasta.