Cofnij

Karpatka

Popularne ciasto z kremem

Składniki

Ciasto

  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 kostki margaryny dałam masło 125 g
  • 1 szkl. wody
  • 5 jajek

Krem

  • 1/3 kostki masła (kostkę liczymy jako 250 g)
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 0,5 op. budyniu dałam cały

Wykonanie

Ciasto

  • Wodę zagotowujemy z margaryną, po zagotowaniu dodajemy po trochu mąkę, intensywnie mieszając, aby nie było grudek.
  • Odstawiamy do ostygnięcia
  • Do zimnego ciasta dodajemy po jajku i miksujemy na gładką masę.
  • Masę dzielimy na dwie części i pieczemy w postaci rozsmarowanych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,  placków
  • Pieczemy w 180 stopniach, aż placki się lekko zazłocą.

Krem

  • Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawimy do ostygnięcia.
  • Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy na gładką masę.
  • Masą przekłądamy placki ciasta.