Cofnij

Bułeczki z owsianką

Sycące bułeczki z dodatkiem owsianki

Składniki

Owsianka

  • 2/3 szkl. płatków owsianych
  • 350 ml wody
  • 25 g masła

Ciasto właściwe

  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml wody
  • 1 ,5 łyżeczki soli
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • ostudzona owsianka
  • szczypta cukru
  • 1 szt jajka do smarowania bułeczek
  • płatki owsiane do posypania

Wykonanie

Owsianka

  • Gotujemy płatki na wodzie z dodatkiem masła ok 5-7 min, aż otrzymamy bardzo gęstą masę.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto właściwe

  • Do ciepłej wody dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i odstawiamy na 15 min. 
  • Do mąki dodajemy sól, owsiankę i drożdże. Wyrabiamy dość klejące ciasto.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 h.
  • Z ciasta formujemy bułeczki, smarujemy je jajkiem i posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 20 min.
  • Pieczemy w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia.