Bułeczki z owsianką
Sycące bułeczki z dodatkiem owsianki
Owsianka
- 2/3 szkl. płatków owsianych
- 350 ml wody
- 25 g masła
Ciasto właściwe
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml wody
- 1 ,5 łyżeczki soli
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej razowej
- ostudzona owsianka
- szczypta cukru
- 1 szt jajka do smarowania bułeczek
- płatki owsiane do posypania
Owsianka
Gotujemy płatki na wodzie z dodatkiem masła ok 5-7 min, aż otrzymamy bardzo gęstą masę.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto właściwe
Do ciepłej wody dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i odstawiamy na 15 min.
Do mąki dodajemy sól, owsiankę i drożdże. Wyrabiamy dość klejące ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 h.
Z ciasta formujemy bułeczki, smarujemy je jajkiem i posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 20 min.
Pieczemy w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia.