Cofnij

Piegowata babka wielkanocna

Pyszna, szybka i prosta do zrobienia babka z dodatkiem maku.

Składniki

  • 250 g masła
  • 3/4 szkl drobnego cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 czubata szkl. mąki ziemniaczanej dałam ok. 1/3 i resztę mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 szkl. maku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie

  • Masło ucieramy  cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku cały czas ucierając.
  • Dodajemy po trochu przesiane mąki i proszek do pieczenia, cały czas miksując.
  • Na koniec dodajemy aromat, mleko i mak.
  • Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki.
  • Pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach