Cofnij

Sernik gotowany, bez pieczenia

Prosty do zrobienia, sernik o delikatnym smaku

Składniki

Ciasto

  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 200 g masła dałam 125g
  • 1 kg mielonego sera białego dałam wiaderkowy z mascarpone
  • 0,5 szkl. mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • bakalie do ozdobienia
  • 250 g herbatników

Polewa

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie

Ciasto

  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • W miseczce roztrzepać jajka, dodawać po trochu do masy maślanej caly czas miksująć.
  • Porcjami dodajemy ser biały, aromat i miksujemy krótko.
  • Masę przekładamy do garnka i zagotowujemy często mieszając.
  • W kubeczku rozprowadzamy proszek budyniowy w mleku. Dodajemy do masy serowej i zagotowujemy. Masa wyraźnie zgęstnieje.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód układamy herbatniki. Wykładamy ciepłą masę na herbatniki. 
  • Na wierzchu kłądziemy kolejną warstwę herbatników. Całość smarujemy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi bakaliami.
  • Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki do zgęstnienia.

Polewa

  • Składniki polewy rozpuszczamy w rondelku, cały czas mieszając.