Suche sKładniki ciasta właściwego wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy dodajemy zaczyn z poprzedniego dnia i wodę. Mieszamy ciasto mokrą ręką. Ciasto będzie dość kleiste.
Ciasto składamy dwukrotnie w czasie pierwszej godziny. Ciasto powinno rosnąć ok. 2-3 godzin, powinno zwiększyć objętość o ok. 2,5 raza.
Jeśli robiliśmy podwójną porcję, to dzielimy ciasto na dwie części, jeśli nie, to przechodzimy do formowania bochenków i przekładania do koszyka wysypanego mąką.
Bochenek w koszyku posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy do garowania na ok. 1 h.
Jeśli pieczemy bochenek w żeliwnym garnku, to rozgrzewamy piekarnik do 245 stopni i sam garnek nagrzewamy ok. 45 minut.
Przekładamy chleb do garnka, przykrywamy i pieczemy 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze 20 minut, aż chleb będzie ciemnobrązowy.
Chleb studzimy na kratce.