Go Back

Chleb wiejski pszenny z drożdżami

Pyszny, aromatyczny chleb o chrupiącej skórce.
Liczba porcji: 1 bochenek

Składniki

Zaczyn poolish - wieczór przed pieczeniem

  • 250 g mąki pszennej
  • 0,2 g suchych drożdży
  • 250 ml wody w temp 27 stopni

Właściwe ciasto

  • 200 g mąki
  • 50 g mąki razowej dałam orkiszową
  • 25 g zarodków pszennych
  • 10 g otrąb pszennych dałam 35 samych otrąb
  • 10 g soli
  • 1,5 g suchych drożdży ok. 1/3 łyżeczki
  • 140 ml wody o temp 41 stopni

Wykonanie

Wieczór przed pieczeniem

  • Mieszamy mąkę, drożdże i wodę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-14h. Rano zaczyn powinien być gęsty i pełen bąbelków.

Właściwe ciasto

  • Suche sKładniki ciasta właściwego wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy  dodajemy zaczyn z poprzedniego dnia i wodę. Mieszamy ciasto mokrą ręką. Ciasto będzie dość kleiste.
  • Ciasto składamy dwukrotnie w czasie pierwszej godziny. Ciasto powinno rosnąć ok. 2-3 godzin, powinno zwiększyć objętość o ok. 2,5 raza.
  • Jeśli robiliśmy podwójną porcję, to dzielimy ciasto na dwie części, jeśli nie, to przechodzimy do formowania bochenków i przekładania do koszyka wysypanego mąką. 
  • Bochenek w koszyku posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy do garowania na ok. 1 h. 
  • Jeśli pieczemy bochenek w żeliwnym garnku, to rozgrzewamy piekarnik do 245 stopni i sam garnek nagrzewamy ok. 45 minut.
  • Przekładamy chleb do garnka, przykrywamy i pieczemy 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze 20 minut, aż chleb będzie ciemnobrązowy.
  • Chleb studzimy na kratce.