Go Back

Rurki półfrancuskie z kremem z mascarpone

Pyszne, kruche rurki nadziane kremem
Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania20 mins
Czas łącznie30 mins
Kuchnia: Polish
Liczba porcji: 16

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 ml śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Krem

  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml śmietany kremówki

Wykonanie

Ciasto

  • Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • ciasto przekładamy do torebki i wkładamy na min. godzinę do lodówki.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z części rozwałkowujemy i tniemy na 3 cm pasy.
  • Pasy owijamy wokół nasmarowanych tłuszczem foremek i pieczemy na złoty kolor ok 15-20 min.
  • Zdejmujemy rurki z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia

Krem

  • Mascarpone ubić z cukrem na wysokich obrotach, dolewając po trochu śmietankę.
  • Nadziać za pomocą szprycy rurki