Rurki półfrancuskie z kremem z mascarpone
Pyszne, kruche rurki nadziane kremem
Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania20 mins
Czas łącznie30 mins
Liczba porcji: 16
Ciasto
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 125 ml śmietany 18%
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru waniliowego
Krem
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 250 ml śmietany kremówki
Ciasto
Z podanych składników zagnieść ciasto.
ciasto przekładamy do torebki i wkładamy na min. godzinę do lodówki.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z części rozwałkowujemy i tniemy na 3 cm pasy.
Pasy owijamy wokół nasmarowanych tłuszczem foremek i pieczemy na złoty kolor ok 15-20 min.
Zdejmujemy rurki z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia
Krem
Mascarpone ubić z cukrem na wysokich obrotach, dolewając po trochu śmietankę.
Nadziać za pomocą szprycy rurki