Cofnij

Soczysty filet z kurczaka z patelni

Szybkie i aromatyczne danie obiadowe z kurczaka

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 pomidor
  • szynka w plastrach
  • ser żółty w plastrach (dałam goudę)
  • sól, pieprz, czosnek mielony, zioła prowansalskie, czosnek niedzwiedzi z czarnuszką i suszonymi pomidorami
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Filet z kurczaka czyścimy i dzielnimy na kotleciki.
  • Mięso delikatnie rozbijamy ręką, przyprawiamy z obu stron.
  • Na patelni rozpuszczamy masło z olejem i podsmażamy mięso na złoto z obu stron.
  • Na każdy kotlecik wykładamy kolejno plaster szynki, plaster pomidora i ser. Posypujemy przyprawą z czarnuszką i suszonymi pomidorami.
  • Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy ok 2-3 min, aż ser ładnie się rozpuści.
  • Serwujemy z ryżem, frytkami czy ziemniakami.