Puszyste oponki twarogowe
Pyszne, proste i szybkie do zrobienia oponki z serem białym, bez drożdży.
- 250 g sera białego dałam tłusty
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/3 szkl cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g gęstej śmietany dałam 18%
- tłuszcz do smażenia
Ser mielimy lub rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków
mąkę z sodą przesiewamy do miski.
Do mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Za mnie zrobił to robot ;)
Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy ciasto. W oryginale jest grubość 1-1,5 cm, u mnie 0,5 cm.
Wykrawamy szklanką kółka, w środku wykrawamy kieliszkiem lub nakrętką małe kółeczka.
Smażymy oponki na gorącym tłuszczu na złoty kolor po obu ze stron. Usmażone oponki wyjmujemy na ręczniczek papierowy i odsączamy z tłuszczu.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.