Cofnij
Wydruk przepisu
5 from 1 vote

Puszyste oponki twarogowe

Pyszne, proste i szybkie do zrobienia oponki z serem białym, bez drożdży.

Składniki

  • 250 g sera białego dałam tłusty
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g gęstej śmietany dałam 18%
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie

  • Ser mielimy lub rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków
  • mąkę z sodą przesiewamy do miski.
  • Do mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Za mnie zrobił to robot ;)
  • Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy ciasto. W oryginale jest grubość 1-1,5 cm, u mnie 0,5 cm.
  • Wykrawamy szklanką kółka, w środku wykrawamy kieliszkiem lub nakrętką małe kółeczka.
  • Smażymy oponki na gorącym tłuszczu na złoty kolor po obu ze stron. Usmażone oponki wyjmujemy na ręczniczek papierowy i odsączamy z tłuszczu.
  • Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.