Makaron ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym
Pyszny i szybki pomysł na obiad.
- 300 g makaronu
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała śmietana 30%
- 8 połówek suszonych pomidorów
- 100 g sera Lazur
- 5-6 łyżek wody spod makaronu lub zalewy
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Szklimy.
Szpinak kroimy w paski, jeśli chcemy, możemy przelać go na sicie gorącą wodą.
Do cebuli dorzucamy szpinak. Dusimy 2-3 minuty. Dodajemy wodę lub zalewę, dorzucamy wyciśnięty czosnek i pokrojone w paski pomidory.
Dodajemy śmietanę i wkruszamy ser. Doprawiamy do smaku.
Podajemy makaron polany sosem.