Cofnij

Krajanka piernikowa

Mięciutkie, aromatyczne pierniczki, bez konieczności leżakowania, idealne do upieczenia tuż przed Świętami.

Składniki

Ciasto

  • 550 g mąki pszennej 650
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 200 g cukru
  • 125 ml wody
  • 300 g miodu dałam gryczany
  • 375 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 4-5 łyżek przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli

Lukier

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 -2 łyżki białek
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Wykonanie

Ciasto

  • Połowę cukru wsypujemy do rondelka i na małym ogniu karmelizujemy. O ile się da, nie mieszamy. Po kilku minutach cukier zacznie się rozpuszczać i nabierać karmelowego koloru, dopiero teraz jeśli trzeba, możemy przemieszać.
  • Do rondelka dolewamy wąskim strumyczkiem wody. Autorka przepisu radzi robić to blisko ścianki i to dobra porada, bo karmel pryska, a tak zminimalizujemy pryskanie.
  • Dodajemy do masy resztę cukru, miód i wlewamy mleko. Zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy masło, kakao i dosypujemy przyprawę do piernika i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
  • Do miski przesiewamy mąki, sodę oraz sól.
  • Dolewamy masę miodowo-cukrową i zarabiamy ciasto. Ja używam do tego miksera.
  • Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne na min. 3 h a nawet całą noc, im dłużej tym lepiej, bo ciasto będzie tężeć. 
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z ciasta forujemy wałeczki z których tniemy niewielkie kawałki - dokładnie jak przy kopytkach.
  • Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 min - ciastka mają być ładnie wyrośnięte ale nie przepieczone.
  • Studzimy i smarujemy lukrem.

Lukier

  • Do miseczki wsypać cukier puder, dodać 1 łyżkę białek i aromat. Mieszać, jeśli jest potrzeba dodać ciut więcej białka. Konsystencja lukru musi być gładka i dość gęsta.