Cofnij

Ciasto z kremem i biszkoptami bez pieczenia

Pyszne, rozpływające się ciasto, idealne dla tych, którzy boja się piec

Składniki

  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

Krem czekoladowy

  • 160 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g)
  • 3 łyżki kakao (opcjonalnie)
  • 1 l mleka (dałam 2%)
  • 200 g cukru (dałam 150g )
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Krem śmietanowy

  • 250 g mascarpone
  • 400 g śmietany kremówki
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • starta czekolada i mielone orzechy do posypania
  • 200 ml mleka do namoczenia biszkoptów (nie moczyłam)

Wykonanie

  • Okrągłe biszkopty wykładamy na dnie tortownicy. Podłużne biszkopty układamy pionowo na boki ciasta. Jeśli chcemy, to możemy namaczać biszkopty w mleku.

Krem czekoladowy

  • W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, dodajemy mleko, cukier, kakao, pokruszoną czekoladę i mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do lekkie wystudzenia
  • Ciepły krem wykładamy na biszkopty i odstawiamy do wystudzenia.

Krem śmietanowy

  • Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
  • Na krem czekoladowy kładziemy okrągłe biszkopty, na nie warstwę kremu śmietanowego. Możemy również zrobić widelcem ozdobne wzorki.
  • Wierzch ozdabiamy startą czekoladą i mielonymi orzechami