Ciasto z kremem i biszkoptami bez pieczenia
Pyszne, rozpływające się ciasto, idealne dla tych, którzy boja się piec
- 1 paczka podłużnych biszkoptów
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
Krem czekoladowy
- 160 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g)
- 3 łyżki kakao (opcjonalnie)
- 1 l mleka (dałam 2%)
- 200 g cukru (dałam 150g )
- 120 g mąki pszennej
- 100 g masła
Krem śmietanowy
- 250 g mascarpone
- 400 g śmietany kremówki
- 0,5 szkl. cukru pudru
- starta czekolada i mielone orzechy do posypania
- 200 ml mleka do namoczenia biszkoptów (nie moczyłam)
Krem czekoladowy
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, dodajemy mleko, cukier, kakao, pokruszoną czekoladę i mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do lekkie wystudzenia
Ciepły krem wykładamy na biszkopty i odstawiamy do wystudzenia.
Krem śmietanowy
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
Na krem czekoladowy kładziemy okrągłe biszkopty, na nie warstwę kremu śmietanowego. Możemy również zrobić widelcem ozdobne wzorki.
Wierzch ozdabiamy startą czekoladą i mielonymi orzechami