Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym
Przepyszne ciastka orzeszki, wypełnione kremem na bazie orzechów z dodatkiem cappuccino.
Ciasto
- 4 szkl. mąki pszennej 550
- 0,75 szkl. cukru pudru
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany (dałam 18%)
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 200 g masła (u mnie mieszanka masła i smalcu)
- 1 szczypta soli
Krem
- 300 g orzechów włoskich
- 1 szkl. mleka
- 200 g masła
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 0,5 opakowania kawy cappuccino
Krem
Orzechy włoskie zmielić, zalać wrzącym mlekiem.
Odstawić do ostygnięcia
Masło ubić na puch, dodając cukier puder.
Do ubitego masła dodać wystudzone orzechy i proszek cappuccino. Wymieszać
Napełniać masą skorupki orzeszków.