Cofnij

Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym

Przepyszne ciastka orzeszki, wypełnione kremem na bazie orzechów z dodatkiem cappuccino.

Składniki

Ciasto

  • 4 szkl. mąki pszennej 550
  • 0,75 szkl. cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany (dałam 18%)
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 200 g masła (u mnie mieszanka masła i smalcu)
  • 1 szczypta soli

Krem

  • 300 g orzechów włoskich
  • 1 szkl. mleka
  • 200 g masła
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 0,5 opakowania kawy cappuccino

Wykonanie

Ciasto

  • Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki
  • Urywać kulki wielkości orzecha laskowego i piec skorupki orzeszków w opiekaczu lub specjalnej patelni

Krem

  • Orzechy włoskie zmielić, zalać wrzącym mlekiem.
  • Odstawić do ostygnięcia
  • Masło ubić na puch, dodając cukier puder.
  • Do ubitego masła dodać wystudzone orzechy i proszek cappuccino. Wymieszać
  • Napełniać masą skorupki orzeszków.