Cofnij

Kurczak z warzywami i ryżem z piekarnika

Czas przygotowania2 godzin

Składniki

  • 8 szt. podudzi z kurczaka
  • 3 szt. papryki w różnych kolorach
  • 1 szt. czerwona cebula
  • kilka różyczek kalafiora
  • 0,5 szt. cukinii
  • ryż
  • bulion/rosół ok 0,75 l
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • olej

Wykonanie

  • Kurczaka nacieramy przyprawami i pozostawiamy na noc w lodówce. Jeśli nie mamy czasu na pozostawienie, przechodzimy od razu do pkt. 2
  • Kurczaka układamy na blaszce, pomiędzy kawałki mięsa wkładamy warzywa
  • Całość skrapiamy olejem i pieczemy w 180 stopniach ok 45 min., Czas wyznacza nam stopnień zrumienienia kurczaka.
  • Mięso wyjmujemy, do warzyw dosypujemy ryż, rozkładając go równomiernie na całej blaszce, zalewamy bulionem i dokładamy mięso.
  • Pieczemy jeszcze 20-30 min, do miękkości ryżu.