Cofnij

Szybki chleb mieszany na drożdżach

Pyszny i prosty do zrobienia chleb na drożdżach z mieszanki mąk.
Czas przygotowania2 godzin 30 minuty
Czas gotowania1 godzina

Składniki

  • 500 g mąki (dałam 100 g mąki pszennej 550, 150 g mąki żytniej razowej, 150 g mąki orkiszowej typ 1850, 100g mąki gryczanej typ 750)
  • 500 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 100 g dowolnych ziaren
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie

  • Do połowy szklanki ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
  • Do miski wsypujemy mieszankę mąk, dodajemy ciepłą wodę, ziarna, olej i drożdże.
  • Wyrabiamy ciasto na chleb. Będzie gęste i kleiste.
  • Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki i przykrywamy ściereczką. Czekamy ok 1.5 h aż chleb wyraźnie podrośnie.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, pieczemy w tej temperaturze chleb ok 20 min, po tym czasie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 30-40 min.
  • Chleb studzimy na kratce.