Cofnij

Puszyste pączki z marmoladą

Pyszne pączki, dobre nawet kolejnego dnia.
Liczba porcji: 20 sztuk

Składniki

  • 1 kg mąki tortowej
  • 5 dag świeżych drozdży
  • 2 szkl. mleka
  • 5 żółtek
  • 0,5 szkl. oleju
  • 0,5 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka spirytusu, wódki lub octu

Wykonanie

  • Drożdże rozpuścić w 1 szkl. ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru i łyżką maki. Odstawić, aż drożdże ruszą na ok. 15-20 min.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, 1 szkl. mleka, cukier i żółtka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i powoli dolewamy olej. Dodajemy alkohol/ocet.
  • Wyrabiamy ciasto kilka minut aż będzie idealnie gładkie i sprężyste.
  • Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h.
  • Ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką krążki. Ja nadziewam przed smażeniem, więc na każdy krążek nakładam nadzienie i ofrmuję kulę.
  • odstawiamy pączki do podrośnięcia na 20 min.
  • Smażymy pączki w tłuszczu w temperaturze ok. 170-175 stopniach. z obu stron.
  • Ostygnięte dekorujemy/nadziewamy według uznania