Drożdże rozpuścić w 1 szkl. ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru i łyżką maki. Odstawić, aż drożdże ruszą na ok. 15-20 min.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, 1 szkl. mleka, cukier i żółtka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i powoli dolewamy olej. Dodajemy alkohol/ocet.
Wyrabiamy ciasto kilka minut aż będzie idealnie gładkie i sprężyste.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h.
Ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką krążki. Ja nadziewam przed smażeniem, więc na każdy krążek nakładam nadzienie i ofrmuję kulę.
odstawiamy pączki do podrośnięcia na 20 min.
Smażymy pączki w tłuszczu w temperaturze ok. 170-175 stopniach. z obu stron.
Ostygnięte dekorujemy/nadziewamy według uznania