Pasztet z fasoli z pieczarkami
Pyszny, delikatny pasztet z fasoli z pieczarkami
- 500 g suchej fasoli ( u mnie drobny jaś)
- 2 szt niewielkie jabłka
- 200 g pieczarek
- 2 szt. średnie cebule
- 75 g rozpuszczonego masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść płatków owsianych
- sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pieprz ziołowy
- 1 jajko
- 2 łyżki masła do podsmażenia cebuli, pieczarek i jabłek
- 1 szt. średni ugotowany i przepuszczony przez praskę ziemniak.
Fasolę płuczemy i namaczamy najlepiej na całą noc.
Fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Nie odlewamy całej wody, dzięki temu fasolę łatwiej uda się zblendować.
Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy chwilkę razem. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Dusimy ok 10 min.
Do fasoli dodajemy zawartość patelni, ugotowany ziemniak oraz płatki i jajko, Blendujemy na gładką masę.
Dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ręką. Doprawiamy do smaku. Masa musi być dość ostra.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach