W szklance ciepłego mleka rozkruszamy drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15-20 min.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, resztę cukru, drożdże. Wyrabiamy ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodajemy sól i masło.
Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok 1,5h
Ciasto przekładamy na tolnicę, uderzamy raz pięścią aby odgazować. Odrywamy kawałki ciasta, rozgniatamy dłonią na plcuszek i wkładamy do środka owocowe nadzienie. Zlepiamy i formujemy kształt bułeczki.
Gotowe bułeczki smarujemy żółtkiem i dokładamy do napuszenia na ok 20 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia.
Studzimy i lukrujemy.