Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem
Proste ciasto drożdżowe, które robi się samo
- 100 g świeżych drożdży (dałam 80g)
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1 szkl. oleju
- 1 op. cukru waniliowego (dałam 2 łyżki domowego cukru)
- 0,75 szkl. mleka
- 5 szkl. mąki
- 1 kg dowolnych owoców
Kruszonka
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Ciasto
Do miski wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem.
Dodać rozkłócone widelcem jajka, olej i cukier
Dolać ciepłe mleko i wsypać mąkę. Odstawić miskę z ciastem na kilka godzin ( u mnie cała noc)
Rano ciasto wyrobić - ja wyrabiałam za pomocą robota.
Wyjąć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć na to owoce i pokruszyć kruszonkę.
Piec w 175 stopniach ok 45 min.