Cofnij

Sałatka makaronowa

Prosta, szybka sałatka, dzięki której pozbędziesz się resztek z lodówki

Składniki

  • 150 g makaronu (waga przed ugotowaniem)
  • 1/2 papryki
  • 1/2 szt. czerwonej cebuli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2/3 szkl. ugotowanej ciecierzycy
  • 150 g pieczonego fileta z indyka
  • 2 szt. krótkich ogórków gruntowych
  • 10 szt. małych pomidorków np. koktajlowych
  • kilka gałązek koperku

Sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1/4 szkl. oliwy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Wykonanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Jeśli chcemy, to ciecierzycę podsmażamy na oliwie z dodatkiem ostrzejszych przypraw. To wariant opcjonalny.
  • Cebulę, paprykę, ogórka, filet kroimy w kostkę.
  • Dodajemy pokrojone w połówki lub ćwiartki pomidory.
  • Dodajemy kukurydzę i posiekany koperek.
  • Polewamy sosem i mieszamy.

Sos

  • Składniki sosu wymieszać w miseczce, doprawić do smaku