Cofnij

Proste bułki pszenne

Pyszne i aromatyczne bułeczki śniadaniowe
Liczba porcji: 10

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 550 g mąki pszennej (dałam mąkę typ 650)
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 30 g rozpuszczonego masła

Wykonanie

  • W ciepłym mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić aż zaczną pracować na 15-20 min.
  • Do mąki dodajemy jajko, wodę, sól i drożdże i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy partiami masło.
  • Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Jeśli ciasto będzie bardzo lepkie, można dodać ciut mąki.
  • Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 - 2h do podwojenia objętości.
  • Ciasto dzielimy na 10 równych kawałków i formujemy bułeczki.
  • Bułeczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i pozwalamy rosnąć 20 min.
  • Pieczemy w 200 stopniach około 20-25 min - do zrumienienia.