Cofnij

Zapiekanka z kaszy jaglanej z twarogiem i jabłkami

Prosta, pyszna i sycąca zapiekanka z kaszy jaglanej

Składniki

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 0,75 kg jabłek
  • 0,5 kg sera białego półtłustego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 25 g twardego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • śmietana, płatki migdałów (opcjonalnie)
  • cukier do jabłek opcjonalnie

Wykonanie

  • Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2/3 kaszy wykładamy na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne.
  • Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i dusimy z niewielką ilością wody do miękkości. Dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu. Jeśli trzeba, dosładzamy.
  • Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, oraz proszek budyniowy. Mieszamy.
  • Na kaszę wykładamy jabłka, na to masę serową. Przykrywamy pozostałą częścią kaszy. Na wierzch strugamy masło, rozkładają je równomiernie.
  • Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach pod przykryciem
  • Przed podaniem możemy polać śmietaną, jogutem, posypać płatkami migdałów czy podać z dodatkowymi owocami.