Do 100 ml ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 100 g mąki. Odstawiamy na 30-60 min.
Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto ok 7 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Można robić ręcznie lub robotem. Jeśli trzeba, podsypujemy ciasto delikatnie mąką.
Przekładamy ciasto do miski nasmarowanej olejem i przykrywamy wierzch ściereczką. Odstawiamy na 2-3 h.
W połowie czasu, składamy ciasto bokami do środka.
Po czasie wyrastania, przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i formujemy podłużny bochenek.
Bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 h.
Chleb kilkukrotnie nacinamy na wierzchu.
Pieczemy w naparowanym piekarniku ok 45 min w 220 stopniach. Studzimy na kratce.