Cofnij
Wydruk przepisu
1 from 1 vote

Chleb pszenny codzienny

Pyszny, prosty do zrobienia chleb pszenny

Składniki

  • 10 g świeżych drożdży
  • 100+300 ml wody
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Wykonanie

  • Do 100 ml ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 100 g mąki. Odstawiamy na 30-60 min.
  • Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto ok 7 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Można robić ręcznie lub robotem. Jeśli trzeba, podsypujemy ciasto delikatnie mąką.
  • Przekładamy ciasto do miski nasmarowanej olejem i przykrywamy wierzch ściereczką. Odstawiamy na 2-3 h.
  • W połowie czasu, składamy ciasto bokami do środka.
  • Po czasie wyrastania, przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i formujemy podłużny bochenek.
  • Bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 h.
  • Chleb kilkukrotnie nacinamy na wierzchu.
  • Pieczemy w naparowanym piekarniku ok 45 min w 220 stopniach. Studzimy na kratce.