Cofnij

Chleb orkiszowo żytni na drożdżach

Pyszny chleb na drożdżach, który długo pozostaje świeży.

Składniki

  • 42 g drożdży
  • 640 ml letniej wody
  • 200 g maki żytniej 995 (dałam 1400)
  • 300 g mąki orkiszowej 630 (dałam 200 orkiszowej jasnej i 100g orkiszowej ciemnej)
  • 5 łyżek ciemnego octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 szkl. ulubionych ziaren (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie

  • W szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże z cukrem i łyżką mąki orkiszowej. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Do misy wrzucić wszystkie składniki chleba oraz drożdże i wyrabiać mikserem ok 7 min.
  • Misę miksera przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h.
  • Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i kilkukrotnie złożyć (boki ciasta składamy do środka - coś ala koperta).
  • Uformować bochenek, złączeniem do dołu.
  • Garnek wysmarować tłuszczem, ja dodatkowo wysypałam otrębami. Przełożyć bochenek do garnka, na wierzchu wyciąc wzorek lub wysypać go mąką, opcjonalnie posypać ziarenkami.
  • Zakryty garnek wstawić do piekarnika (zimnego). Ustawić temperaturę na 230 stopni i piec przez 70 minut. Ja dodatkowo zdjęłam pokrywkę i piekłam kilka minut bez niej.
  • Chleb po upieczeniu wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.