W szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże z cukrem i łyżką mąki orkiszowej. Odstawić do wyrośnięcia.
Do misy wrzucić wszystkie składniki chleba oraz drożdże i wyrabiać mikserem ok 7 min.
Misę miksera przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i kilkukrotnie złożyć (boki ciasta składamy do środka - coś ala koperta).
Uformować bochenek, złączeniem do dołu.
Garnek wysmarować tłuszczem, ja dodatkowo wysypałam otrębami. Przełożyć bochenek do garnka, na wierzchu wyciąc wzorek lub wysypać go mąką, opcjonalnie posypać ziarenkami.
Zakryty garnek wstawić do piekarnika (zimnego). Ustawić temperaturę na 230 stopni i piec przez 70 minut. Ja dodatkowo zdjęłam pokrywkę i piekłam kilka minut bez niej.
Chleb po upieczeniu wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.