Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Wydruk przepisu
Orzeszki z kremem orzechowym z kawową nutką
Składniki
Orzeszki
4
szkl.
mąki
3/4
szkl.
cukru pudru (dałam zwykły)
2
łyżki
śmietany
1
szczypta
soli
200
g
masła
2
szt
jajka
1
szt.
żółtko
0,5
łyżeczki
sody
Olej do smarowania patelni
cukier puder do posypania
Krem
0,5
szkl.
cukru
1
szkl.
mleka
1
szkl.
mleka w proszku
2
łyżki
kawy rozpuszczalnej
3
łyżki
kakao
200
g
siekanych orzeszków ziemnych (dałam granolę)
100
g
masła
Wykonanie
Orzeszki
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Nagrzewamy patelnię. Patelnię smarujemy olejem i we wgłębieniach układamy kuleczki z ciasta. Pieczemy skorupki z obu stron.
Skorupki wyjmujemy i obkrawamy nadmiar ciasta.
Krem
Mleko, masło, cukier i kakao zagotowujemy w garnku.
Do lekko wystudzonej masy wsypujemy mleko w proszku, dodajemy siekane orzechy i kawę i mieszamy.
Przekładamy połówki orzeszków kremem i łączymy w orzeszki. Posypujemy cukrem pudrem.