Cofnij

Orzeszki z kremem orzechowym z kawową nutką

Składniki

Orzeszki

  • 4 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru pudru (dałam zwykły)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 szczypta soli
  • 200 g masła
  • 2 szt jajka
  • 1 szt. żółtko
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Olej do smarowania patelni
  • cukier puder do posypania

Krem

  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. mleka w proszku
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g siekanych orzeszków ziemnych (dałam granolę)
  • 100 g masła

Wykonanie

Orzeszki

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • Nagrzewamy patelnię. Patelnię smarujemy olejem i we wgłębieniach układamy kuleczki z ciasta. Pieczemy skorupki z obu stron.
  • Skorupki wyjmujemy i obkrawamy nadmiar ciasta.

Krem

  • Mleko, masło, cukier i kakao zagotowujemy w garnku.
  • Do lekko wystudzonej masy wsypujemy mleko w proszku, dodajemy siekane orzechy i kawę i mieszamy.
  • Przekładamy połówki orzeszków kremem i łączymy w orzeszki. Posypujemy cukrem pudrem.