Go Back

Ryż z warzywami

Pyszny i niebanalny dodatek do dań mięsnych. Szybki do zrobienia i niezwykle smaczny ryż.

Składniki

  • 1 szkl białego ryżu
  • 1 szt. dużej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża marchew
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 g zielonej fasoki szparagowej (użyłam mrożonej, ugotowanej poprzedniego dnia)
  • 2/3 czerwonej papryki
  • woda (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  • Ryż gotujemy aby był lekko twardawy.
  • W tym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej z masłem.
  • Kiedy cebulka zacznie się szklić, wrzucamy startą na tarce marchew, dusimy kilka minut razem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.
  • Po ok. 5 min smażenia, dorzucamy kukurydzę i ugotowaną wcześniej fasolkę.
  • Dorzucamy ugotowany ryż, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Notes

Jeśli zajdzie taka konieczność, możemy w trakcie duszenia warzyw, delikatnie podlewać je wodą. Warzywa nie mogą być wiórami.