Go Back

Strucla orzechowa, strucla z orzechami włoskimi

Pyszna, delikatna strucla z orzechami włoskimi, idealna strucla na świąteczny stół

Składniki

Ciasto

  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 szt. żółtka
  • 300 g mąki
  • 80 g masła

Nadzienie

  • 300 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru (dałam brązowy)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50 g masła

Lukier

  • 1 łyżka białek
  • 3/4-1 szkl. cukru pudru

Wykonanie

  • Z łyżeczki cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min.
  • Masło rozpuszczmy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Zółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozczyn, przesianą mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.
  • Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie robimy farsz. Orzechy siekamy, dodajemy cukier i cynamon. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.
  • Ciasto wyjmujemy na stolnicę i 2-3 razy uderzamy pięścią aby je odgazować.
  • Ciasto rozwałkowywujemy w prostokąt, na cieście rozkładamy farsz.
  • Ciasto zwijamy w rulon i formujemy struclę
  • Struclę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczewmy w 180 stopniach do zrumienienia ok 30-40 min.
  • Ciasto studzimy i smarujemy lukrem (wymieszane białko z cukrem pudrem).