Go Back

Bułka wrocławska, weka

Delikatna bułka pszenna.

Składniki

  • 600 g mąki tortowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g oleju
  • 160 ml letniego mleka
  • 200 ml letniej wody
  • 50 ml ciepłej wody z odrobiną cukru do smarowania

Wykonanie

  • Składniki ciasta zagnieść. Ja robiłam to robotem. Ciasto wyrabiamy ok. 15 min, w połowie czasu wyrabiania robimy przerwę, aby ciasto chwilę odpoczęło.
  • Ciasto delikatnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 1-1,5h do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy podłużną bułkę - lekko rozpłaszczając placek i zabierając boki ciasta do środka. Składanie powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
  • Bułki układamy złożeniem do dołu i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę.
  • Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, pamiętając o umieszczeniu w środku naczynia z wodą.
  • Bułki nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem lub żyletką. Wierzch bułek smarujemy wodą z cukrem.
  • Pieczemy 10 min, po tym czasie skręcamy temperaturę piekarnika do 200 stopni, uchylamy na chwilkę drzwiczki i pieczemy ok 20 min. Jeśli bułka zbyt wcześnie zacznie się rumienić, przykrywamy folią aluminiową.
  • Upieczone bułki studzimy na kratce.