Rogaliki z nadzieniem orzechowym z cynamonem
Pyszne, proste do zrobienia półfrancuskie rogaliki.
- 200 g zimnego masła
- 200 g sera białego
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko do smarowania
Nadzienie
- 300 g orzechów włoskich
- 100 g brązowego cukru
- 2-3 łyżki cynamonu
- 50 g masła
Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i schować na 30-60 min do lodówki.
Orzechy posiekać. Masło rozpuścić.
W miseczce połączyć masło, orzechy z cukrem i cynamonem.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w kształt okręgu.
Na okręgach rozłożyć farsz w taki sposób, aby większość była bliżej brzegów okręgu lub wykładać farsz miejscami, tak aby szedł nam tylko do środka rogalików.
Zawijać rogaliki i gotowe posmarować jajkiem.
Piec na złoty kolor w 180 stopniach