Cofnij

Rogaliki z nadzieniem orzechowym z cynamonem

Pyszne, proste do zrobienia półfrancuskie rogaliki.

Składniki

  • 200 g zimnego masła
  • 200 g sera białego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko do smarowania

Nadzienie

  • 300 g orzechów włoskich
  • 100 g brązowego cukru
  • 2-3 łyżki cynamonu
  • 50 g masła

Wykonanie

  • Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć folią i schować na 30-60 min do lodówki.
  • Orzechy posiekać. Masło rozpuścić.
  • W miseczce połączyć masło, orzechy z cukrem i cynamonem.
  • Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w kształt okręgu.
  • Na okręgach rozłożyć farsz w taki sposób, aby większość była bliżej brzegów okręgu lub wykładać farsz miejscami, tak aby szedł nam tylko do środka rogalików.
  • Zawijać rogaliki i gotowe posmarować jajkiem.
  • Piec na złoty kolor w 180 stopniach