Go Back

Muffinki dyniowe

Pyszne, aromatyczne muffinki z dodatkiem pure z dyni.
Liczba porcji: 24 sztuk

Składniki

  • 2,5-2,75 szkl. mąki pszennej
  • 0,75 szkl. cukru trzcinowego
  • 0,25 szkl. cukru białego
  • 3 szt. jajek
  • 1,5 szkl. puree z dyni
  • 0,75 szkl. oleju
  • 0,25 szkl. mleka (można użyć krowie lub roślinne)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie mieszanka cynamonu i mielonych goździków)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie

  • Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać.
  • Dodać kolejno dynię, mleko, jajka i olej i wymieszać łyżką do połączenia składników. Masa nie musi być idealnie gładka.
  • Rozłożyć ciasto do muffinkowych foremek. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka.