Cofnij

Aromatyczne risotto z grzybami

Pyszne, proste do zrobienia sycące danie obiadowe.

Składniki

  • 200 g ryżu arborio
  • 1 szt cebuli
  • 300 g podgrzybków
  • kilka łyżek masła klarowanego
  • 1 l bulionu
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g sera dojrzewającego (dałam czarną perłę)
  • 1 gałązka świeżego estragonu
  • kilka gałązek koperku

Wykonanie

  • Cebulę obieramy i kroimy, podsmażamy na 2 łyżkach masła.
  • Grzyby obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Dorzucamy do cebuli i dusimy ok 10 min.
  • Podsmażone grzyby i cebulę wykładamy na talerz i odstawiamy na bok.
  • Na patelnię dorzucamy 2-3 łyżki masła , estragon i wrzucamy ryż. Całość podsmażamy.
  • Do ryżu dolewamy partiami bulion, czekając aż każda partia bulionu się wchłonie
  • Jak ryż będzie już prawie miękki a jednocześnie pozostaje na patelni w ryżu trochę niewchłoniętego bulionu, dodajemy grzyby, posiekany koperek i ser i dusimy jeszcze 5 min.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.