Przepis na pyszne naleśniki
Delikatne naleśniki, świetne do nadziewania. Nie rwą się, są mięciutkie i smaczne.
- 2 szt jajek
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. wody gazowanej u mnie lekko gazowana
- 1-1,25 szkl. mąki
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki masła
- olej do smarowania patelni
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia.
Dodajemy do miski składniki, zaczynając od 1 szkl. mąki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy po łyżce mąki. Ciasto mieszamy na gładką masę za pomocą miksera lub trzepaczką.
Odstawiamy ciasto na 0,5-1h godziny do lodówki do zgęstnienia.
Patelnię nagrzewamy i smarujemy pędzelkiem olejem. Smażymy naleśniki, przesmarowując patelnię co kilka placków.