Cofnij

Przepis na pyszne naleśniki

Delikatne naleśniki, świetne do nadziewania. Nie rwą się, są mięciutkie i smaczne.

Składniki

  • 2 szt jajek
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. wody gazowanej u mnie lekko gazowana
  • 1-1,25 szkl. mąki
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • olej do smarowania patelni

Wykonanie

  • Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia.
  • Dodajemy do miski składniki, zaczynając od 1 szkl. mąki. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy po łyżce mąki. Ciasto mieszamy na gładką masę za pomocą miksera lub trzepaczką.
  • Odstawiamy ciasto na 0,5-1h godziny do lodówki do zgęstnienia.
  • Patelnię nagrzewamy i smarujemy pędzelkiem olejem. Smażymy naleśniki, przesmarowując patelnię co kilka placków.