Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy do spienienia na ok. 15 min.
Do miski miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy. W środku robimy dołek i wlewamy tam drożdże, dodajemy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki, jeśli zbyt gęste, dolewamy niewielką ilość mleka. Ciasto powinno być lekko lepkie, ale tworzyć zwartą kulę.
Przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy na godzinę
Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy dno i boki dużej blachy, wysmarowanej tłuszczem.
Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki.
Na wierzchu układamy gęsto śliwki bokiem lub na zakładkę jak dachówki. Ma być ich naprawdę sporo.
WSzystkie składniki kruszonki rozcieramy razem na grudki, którymi posypujemy śliwki.
Odstawiamy ciasto na kolejną godzinę do podrośnięcia.
Pieczemy ok 35-40 min w 180 stopniach, aż ciasto będzie rumiane.
Wystudzone ciasto smarujemy lukrem.