Puszyste bułeczki dyniowe
Miękkie i aromatyczne bułeczki z dodatkiem dynii.
Słowo kluczowe: bułki, dynia
Liczba porcji: 16
- 250 g puree z dyni
- 2/3 szkl. śmietany 18%
- 1/2 szkl. ciepłego leka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 600-650 g mąki
- 1 op. suchych drożdży
- 1 białko do smarowania bułeczek
- 1 szczypta soli
WSzystkie składniki wkładamy w kolejności z listy do misy miksera i przy użyciu haka wyrabiamy zwarte ciasto przez około 8 min, co jakiś czas zbierając ciasto z boków misy za pomocą szpatłuki..
Jeśli użyliśmy wilgotnego puree, może zajść konieczność dodania więcej mąki. Ciasto ma być zwarte i odstawać od ścianek misy.
Miskę przykrywamy i odstawiamy na ok. 1-1,5 h.
Ciasto wykładamy na stolnicę, uderzamy pięścią aby odgazować i formujemy 12-16 bułeczek, które układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy dowolnymi nasionkami. Odstawiamy na 30 min do napuszenia.
Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.