Cofnij

Puszyste bułeczki dyniowe

Miękkie i aromatyczne bułeczki z dodatkiem dynii.
Słowo kluczowe: bułki, dynia
Liczba porcji: 16

Składniki

  • 250 g puree z dyni
  • 2/3 szkl. śmietany 18%
  • 1/2 szkl. ciepłego leka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 600-650 g mąki
  • 1 op. suchych drożdży
  • 1 białko do smarowania bułeczek
  • 1 szczypta soli

Wykonanie

  • WSzystkie składniki wkładamy w kolejności z listy do misy miksera i przy użyciu haka wyrabiamy zwarte ciasto przez około 8 min, co jakiś czas zbierając ciasto z boków misy za pomocą szpatłuki..
  • Jeśli użyliśmy wilgotnego puree, może zajść konieczność dodania więcej mąki. Ciasto ma być zwarte i odstawać od ścianek misy.
  • Miskę przykrywamy i odstawiamy na ok. 1-1,5 h.
  • Ciasto wykładamy na stolnicę, uderzamy pięścią aby odgazować i formujemy 12-16 bułeczek, które układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
  • Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy dowolnymi nasionkami. Odstawiamy na 30 min do napuszenia.
  • Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.