Cofnij

Gruzińskie ciasto z dodatkiem herbaty, karmelu i prażonych orzechów

Pyszne, aromatyczne ciasto o niesamowitym smaku.

Składniki

  • 2 czubate łyżeczki herbaty (dałam earl grey)
  • 375 ml wody (ciut więcej niż w oryginale)
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 słoik powideł śliwkowych (dałam domowe z węgierek)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szkl. czerwonego octu winnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich

Wykonanie

  • Herbatę zaparzamy przez około 15 minut. Odcedzamy.
  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • W rondelku rozpuszczamy 1/2 szkl. cukru aż zacznie nam ładnie pachnieć karmelem i część cukru będzie brązowa a część jeszcze w formie kryształków cukru.
  • Do cukru dolewamy gorącą herbatę - będzie pryskać i buzować, cukier zacznie się dość mocno krystalizować.
  • Gotujemy herbatę z cukrem, do rozpuszczenia cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Ubijamy żółtka z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy masło i 1/3 słoika powideł.
  • Ocet wlewamy do kubka, dodajemy sodę i mieszamy. Mieszankę dodajemy do ciasta.
  • Dodajemy kolejno herbatę z cukrem, sól i przesianą mąkę. Miksujemy.
  • Ubijamy białka i dodajemy je do ciasta mieszając szpatułką.
  • Wykładamy na tortownicę ( u mnie średnica 24 cm).
  • Pieczemy około godziny w 180 stopniach
  • Ostudzony placek smarujemy pozostałymi powidłami i posypujemy posiekanymi i podprażonymi wcześniej na suchej patelni orzechami włoskimi.