Cofnij
Wydruk przepisu
5 from 2 votes

Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 szt. jajek
  • 2 łyżki cukru waniliowego (dałam domowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (dałam 6)
  • 750 g śliwek
  • cynamon

Kruszonka

  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 100 g mąki

Lukier

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szkl. cukru pudru

Wykonanie

  • Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę.
  • Miksując dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pod koniec mleko.
  • Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek skórką do dołu i delikatnie posypać cynamonem..

Kruszonka

  • Składniki kruszonki wyrobić razem i kruszonkę odstawić do lodówki na 20 min.
  • Posypać wierzch ciasta kruszonką.
  • Ciasto piec w 190 stopniach ok 40 min.

Lukier

  • Składniki wymieszać na gładki lukier. Polukrować ostudzone ciasto.