Cofnij

Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem

Pyszna, soczysta i aromatyczna surówka z białej kapusty
Rodzaj: Salad
Kuchnia: Polish
Liczba porcji: -1

Składniki

  • 1/4 główki kapusty
  • 1/2 szt. jabłka
  • 1 szt. marchewki
  • 2 szt. ogórek kiszony
  • 1/2 szt. czerwonej papryki
  • 4 gałązki koperku
  • 1/2 szt. cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu

Wykonanie

  • KApustę poszatkować lub posiekać nożem. Posiekaną kapustę przełożyć do miski i posolić. Po kilkunastu minutach zacząć ją ugniatać dłonią do wypuszczenia soku.
  • Do kapusty dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, startego na tarce ogórka, jabłko i marchewkę oraz posiekaną paprykę. Dosypujemy koperek.
  • Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku.