Cofnij

Zupa owocowa - wiśniowa

Orzeźwiająca, pyszna zupa, idealna na lato

Składniki

  • 2 l wody
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta cynamonu, kardamonu, goździków
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500-750 g sezonowych owoców
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie

  • Wodę zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami
  • Owoce myjemy i jeśli trzeba obieramy/drylujemy.
  • Wrzucamy owoce na gotującą się wodę, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min,
  • Zagęszczamy zupę mąką i śmietaną, wymieszaną w niewielkiej ilości wody i gorącego kompotu.
  • Podajemy z makaronem lub ryżem i kleksem jogurtu lub śmietany.