Cofnij

Kruche ciasto z owocami i budyniem

Lekko kwaskowe kruche ciasto, idealne na lato.

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 szt żółtko
  • 2 łyżki domowego cukru pudru

Góra

  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • 1 l mleka
  • 500-700 g ulubionych owoców
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Wykonanie

Ciasto

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli składniki się ładnie nie łączą, dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody lub śmietany. Ciasto zawiajmy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy na jasno złoty kolor w 180 stopniach.

Góra

  • Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • Owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Kruszonka
  • Wszystkie składniki kruszonki wsypujemy do miseczki i rozcieramy masło z mąką i cukrem na drobne grudki.
  • Na podpieczony spód ciasta wyjmujemy budyn i na wierzch wykładamy owoce. Całość posypujemy grudkami kruszonki.
  • Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.