Wydruk przepisu

Muffinki orkiszowe z owocami

Prosty przepis na efektowne muffinki z mąki orkiszowej z dodatkiem owoców.

Składniki

  • 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 szt jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 300 g dowolnych owoców

Wykonanie

  • Suche składniki mieszamy w jednej misce razem. W drugiej misce mieszamy składniki mokre
  • Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy chwilkę lub mieszamy do połączenia składników.
  • Ciasto wykładamy do 2/3 wysokości papilotek. Na wierzchu układamy owoce.
  • Muffinki pieczemy w 180 stopniach do zezłocenia, sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekły.
  • Podajemy solo lub z cukrem pudrem.