Jogurtowo-piaskowy placek z owocami
Lekkie ciasto jogurtowe z dodatkiem owoców lata.
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 szkl. cukru
- 4 szt. jajka
- 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1i1/3 szkl. mąki pszennej
- 2/3 szkl. oleju
- 1 szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- 500-750 g ulubionych owoców
Do miski przesiać mąki z proszkiem do pieczenia.
Dodać cukier i sól.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Dodać do miski z suchymi składnikami i miksować do połączenia całości w gładkie ciasto.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem foremki.
Na wierzch wyłożyć owoce. Piec ok 45 min w 180 stopniach.
Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.