Go Back

Jogurtowo-piaskowy placek z owocami

Lekkie ciasto jogurtowe z dodatkiem owoców lata.

Składniki

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szkl. cukru
  • 4 szt. jajka
  • 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1i1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • 500-750 g ulubionych owoców

Wykonanie

  • Do miski przesiać mąki z proszkiem do pieczenia.
  • Dodać cukier i sól.
  • W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Dodać do miski z suchymi składnikami i miksować do połączenia całości w gładkie ciasto.
  • Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem foremki.
  • Na wierzch wyłożyć owoce. Piec ok 45 min w 180 stopniach.
  • Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.