Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Wydruk przepisu
Placki ne kefirze z jabłkami
Pyszne placki kefirowe, idealne na lato
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Czas łącznie
30
minuty
minut
Rodzaj:
Main Course
Kuchnia:
Polish
Liczba porcji:
4
Składniki
2
duże
jabłka
1
szkl.
kefiru
1,5
szkl.
mąki
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody
1
łyżka
cukru waniliowego i cukru zwykłego
3
łyżki
śmietany
2
jajka
cynamon
Wykonanie
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Całość zasypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Odstawiamy.
W misce mieszamy pozostałe składniki na placki. Jeśli lubimy smak cynamonu, możemy również dodać go do ciasta na placki.
Do ciasta dodajemy odsączone jabłka. Całość mieszamy.
Smażymy placuszki na patelni na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Wcinamy same, z cukrem pudrem, dżemem czy na co nas najdzie ochota